сряда, 18 февруари 2009 г.

доброто политическо управление

Ако ще водиш - води! Реши в кои области искаш помощ от други, включително обсъждания и дебати, но и вземи решение къде думата ти ще бъде закон. След това следвай взетото решение и не се извинявай за него. То е твоя отговорност. Ако оставиш да те ръководи това, което е популярно, може да изглежда правилно и хората ще те харесват за това - поне отначало. Но рано или късно страната ти ще се натъкне на трудности. И когато това се случи, ти няма да имаш необходимата власт да промениш курса, а единствен ще носиш вината за избора, довел нещастната си държава до това положение.

2 коментара:

  1. Така управляват в Америка - т.е. наопъки -
    не правят това, което не е популярно.
    Има разлика.

    ОтговорИзтриване
  2. разбира се. но популярното често е плод на обработено обществено мнение. като беше с пустинна буря и медийното отражение - особено по CNN.
    Имам предвид вътрешните устои на управляващият - мярата, съзнанието за правилно и грешно, чистотата на възприятията и трезвостта на ума. Когато решението ти е продиктувано от ясни и категорични принципи няма проблем с поемането на отговорност. а у нас именно отговорността съзнателно се размива ... и удавя в безпринципност.
    политиката не е самоцелно изкуство на общуването - това е изкуство на възможното, но и на правилното. без вътрешни ясни принципи се получава като практикуването на адвокатската професия - съжалявам че говоря съдейки - да четеш фактите според изгодата на клиента ти. Естествено че се опорочават събитията. Напрежението от несправедливите решения се връща като бумеранг в социума и се затваря нов кръг на инферното.
    както адвокатът трябва да има вътрешна мяра за правилно и неправилно и спрямо нея да прави възможното за защита на интересите на клиента си, така и управляващият трябва да знае че не винаги целта оправдава средствата. И в двата случая е необходимо разкриване и разбиране. Твърде дефицитни и в САЩ и у нас.

    ОтговорИзтриване