вторник, 19 май 2009 г.

духовна обич

християнският брак е моногамен, т.е. един мъж може да има само една жена и една жена може да има само един мъж. и наистина, законите на сърцето правилата на логиката изключват многоженството. най-хубавите неща в живота са единствени и изключителни - Бог, Църква, майка, баща, съпруг, съпруга...

християнският брак е неразторжим - защото мъжът и жената съставят един жив организъм. както живият организъм ако бъде разсечен на две или на повече части, загива, така и съпружеският съюз, разединяван от меча на многоженството или прелюбодейството се разпада и изгубва своето значение.


сърдечната чистота и духовната любов са двете крила на целоъдреният брак, с който домашната църква на християнското семейство се възнася в царството божие и се съединява с тържествуващата църква на небесата. християнските съпрузи са като духовен брат и сестра помежду си и тяхната любов не само че не отслабва с течение на годините, както е при браковете, сключени по плътска похот, а прераства в свръхестествена спойка между сърцата и волите им, така присъщи в отношенията между представителите на ангелският свят.

1 коментар:

  1. Изцяло се присъединявам към становището, което се изразява в тази публикация. Считам, че за да се осъществи чист съпружески съюз, "сърдечната чистота и духовна любов", както се казва в публикацията са само един от множеството елементи - по-същественото се крие в Божията благословия, само чрез нея би могло да се постигне висшият елемент при съпружеското християнско съжителство.

    ОтговорИзтриване